5 beneficii ale plantelor de apartament de care ai putea să te bucuri în această primăvară

Plantele de interior îți oferă mult mai multe avantaje decât un simplu efect estetic pentru apartamentul tău. Sunt frumoase, pot schimba înfățișarea unei camere sau unui balcon, dar motivele pentru care ar trebui ca odată cu această primăvară să îți faci un colț verde și natural în casa ta sunt mult mai importante. Atâta timp cât nu ești alergică la polen și nici ceilalți din locuință nu suferă de astfel de afecțiuni, plantele trebuie să facă parte din casa ta.

5 beneficii ale plantelor de apartament de care ai putea să te bucuri în această primăvară

  1. Te ajută să respiri mai bine

Atunci când respiri, organismul tău ia oxigen și eliberează dioxid de carbon. Prin fotosinteză, plantele inversează acest proces, ceea ce înseamnă că te poți bucura de un aer proaspăt în locuința ta atunci când acestea au un loc al lor în casă. Trebuie să ții cont de faptul că procesul de fotosinteză se oprește pe timpul nopții, moment în care plantele consumă, la fel ca tine, oxigen. Astfel, în dormitor poți pune o orhidee, deoarece această plantă va absorbi dioxidul de carbon și va elibera oxigen chiar și după apusul soarelui.

  1. Reglează umiditatea din casă

Problemele provocate de umiditate în locuință pot fi foarte multe și deseori sâcâitoare, iar plantele pot reprezenta o rezolvare eficientă. Prin același proces de fotosinteză, plantele eliberează vapori în aer, adică aproximativ 97% din apa pe care o primesc. Unele, cum ar fi crinul păcii, iedera, Tillandsia sau feriga sunt recunoscute pentru capacitatea lor ridicată de a absorbi umezeala din încăpere, un detaliu important atunci când ai de-a face cu această problemă. Poți regla astfel nivelul de umiditate din apartament, așa încât să scapi de condensul excesiv, dar în același timp să rezolvi și problemele cu pielea uscată și tusea seacă. Desigur, cea mai eficientă soluție, alături de câteva plante specifice, ca să scapi de umezeala ridicată din casă, este un dezumidificator.

  1. Ajută la întărirea sistemului imunitar

Potrivi unor studii realizate în Norvegia, simpla prezență a plantelor în apartament a fost asociată cu o scădere de 60% a unor neplăceri medicale banale. Este și unul dintre motivele principale pentru care acestea sunt regăsite atât de des în saloane de spital și în clinici. În plus, plantele sunt bogate în fitoncide, substanțe volatile capabile să reducă starea de stres,

  1. Purifică eficient aerul din apartament

87% dintre compușii organici volatili care se regăsesc în aerul din apartamentul tău pot fi eliminați cu ajutorul plantelor, arăta în 1989 un studiu complex organizat de către specialiștii de la NASA. Cum acești compuși denumiți și COV se regăsesc în cele mai comune obiecte din jurul tău, de la covoare sau fum de țigară, până la pungi de cumpărături, fibre, cerneală sau vopsea, prezența plantelor într-un apartament devine extrem de importantă în combaterea lor.

  1. Te ajută să fii mai productivă

Dacă ești una dintre acele persoane care preferă uneori să-și îndeplinească acasă o parte din sarcinile de la birou, atunci productivitatea este un element esențial în viața ta. Un studiu realizat de Harvard a atins tocmai acest aspect al productivității obținute cu ajutorul unui mediu plăcut și sănătos, iar plantele reprezintă un obiect central. Analizând zece spații mari de birouri din Statele Unite ale Americii, experții de la Harvard au concluzionat că în locurile bogate în plante angajații erau cu 26% mai productivi, iar absențele legate de problemele de sănătate erau cu 30% mai mici. În plus, studiul a identificat o creștere cu șase procente în calitatea somnului angajaților atunci când ajungeau acasă.