Reguli de baza in decorarea casei

Nu toti suntem inzestrati cu acel ”ochi genial” in designul interior, dar putem imprumuta de la cei initiati reguli de baza care ne  ghideaza sa realizam un decor reusit. 

Regula numerelor impare
Intalnita si in arta fotografica, aceasta regula se refera la obiectele si alte detalii decorative care trebuie grupate in numere impare. Specialistii spun ca acest tip de aranjare este placut ochiului, memorabil si creeaza mai multa armonie. 
Pont: Grupeaza obiecte diferite ca inaltime, forma, textura. In acelasi timp, sa aiba si ceva in comun, de exemplu, culoarea.

Gaseste centrul de interes al camerei
Centrul de interes al camerei este acel loc, obiect, decor care iti fura privirea cand intri in camera. Toate celelalte elemente din incapere trebuie sa ”graviteze” in jurul lui si sa-l completeze.
De multe ori, o camera are deja acest punct, de exemplu, o fereastra foarte mare sau un semineu. Cand nu stii de unde sa incepi decorarea, centrul de interes reprezinta startul.

Cum il creezi?

Vopseste un perete de alta culoare – peretele accent – apoi decoreaza-l cu fotografii, picturi, oglinzi.         

Ce vei face in aceasta camera? Daca, in mare parte, aici vei citi, atunci centrul de interes va fi o biblioteca.

Poate fi si o piesa de mobilier, de exemplu, o canapea, sau o pictura foarte mare, deosebita.

Dupa ce ai stabilit centrul de interes, decoreaza in jurul lui. Daca e vorba de o fereastra, aranjeaza mobila de o parte si de alta a ei. Daca e un tablou, aranjeaza in jurul lui alte elemente mai mici. Ideea e ca acest punct de interes sa fie completat de alte elemente in jurul sau, fie prin culoare, fie prin textura, forma.

Reguli de masurare
    In ceea ce priveste distanta dintre obiectele dintr-o camera, exista cateva reguli de masurare de baza, care nu coincid de fiecare data cu masuratul din ochi. Asa ca ia ruleta si asigura-te ca:

  • Intre masa de cafea si canapea sa fie aproximativ 40 de cm
  • Perdelele trebuie asezate cu 10 cm in partea de sus si 7-8 cm mai mult in laterale  fata de rama ferestrei. Desigur, daca vrei sa obtii efectul de maximizare a ferestrelor, poti sa maresti distanta pana la 20, respectiv 14-15 cm.
  • Distanta optima dintre televizor si canapea trebuie sa fie egala cu dublul diagonalei acestuia. Asa iti vei putea alege si marimea potrivita a televizorului.                        

Lasa un spatiu liber
Fie ca e un perete, fie ca e o masa, gaseste un spatiu care sa arate bine si liber. Asta nu inseamna ca trebuie sa iei toate lucrurile de acolo si sa le muti in alta parte. Ideea e sa gasesti un motiv pentru care acest spatiu liber sa fie centru de interes. Poate are o lumina speciala, o textura aparte, ceva care sa-ti atraga atentia  fara alte elemente.

Mai multe tipuri de lumina
In primul rand, trebuie retinut ca lumina care vine de la mai multe surse ofera dimensiune camerei.
Sunt trei tipuri principale: lumina ambientala, care se propaga in intreaga camera, mai e numita si lumina generala, apoi,  lumina care lumineaza doar o anumita zona din incapere, cum ar fi zona de citit. In final, lumina accent areca scop, dupa cum spune si denumirea, sa accentueze un anumit element, obiect din camera.