Cum poti reduce factura la curent. Metode prin care platesti mai putini bani pe luna

Energia electrica este o forma specifica de energie reprezentand capacitatea de actiune a unei sarcini electrice in prezenta unui camp electromagnetic. Viata moderna nu poate fi conceputa fara energie electrica, iar evolutia tehnologiei si a electrocasnicelor poate duce la un consum mai mare de curent in casa ta, de aceea este recomandat sa cautam metode de economisire a energiei electrice.

Mai jos gasesti cateva idei si metode prin care oricine isi poate reduce semnificativ costurile pentru energie electrica si, in acelasi timp, protejează mediul inconjurator. 

Becurile pot economisi bani de pe factura de energie electrica

Un lucru foarte simplu pe care poti sa-l faci este sa schimbi becurile din casa sau cel putin sa le alegi mai atent. Becuri economice cu LED sunt cele mai eficiente in ciuda faptului ca ele costa mai mult. Desi au o putere mai mica, genereaza aceeasi cantitate de lumina.

Acest tip de becuri consuma chiar si de zece ori mai putin curent decat becurile obisnuite. In plus, pe langa o eficienta energetica remarcabila, becurile cu LED au o durata de viata de pana la 50.000 de ore si, prin urmare, nu trebuie inlocuite atat de des precum cele obisnuite.

Nu lasa calculatorul deschis toata noaptea

N-are niciun sens sa tii calculatorul pornit doar din comoditate. Economisesti intr-un an cam 350-400 de lei daca te obisnuiesti sa opresti computerul pe timp de noapte. Si in timpul zilei, atunci cand nu il folosesti, trece-l in stand-by sau cel putin opreste-i monitorul.

Schimba frigiderul vechi 

Frigiderul si congelatorul sunt consumatori electrici de nivel mediu, dar al caror consum este foarte greu de optimizat, intrucat trebuie sa fie conectati permanent la retea. Diferentele de consum sunt insa uriase intre generatiile mai vechi – uneori spectaculos de rezistente in timp – si cele mai noi. Un frigider din anii 70 poate consuma de pana la 10 ori mai mult decat unul nou-nouț, caz in care costul de inlocuire poate fi amortizat in doar un an-doi. Chiar si un frigider trecut de zece ani poate ajunge sa consume dublu fata de unul nou, ceea ce inseamna o cheltuiala suplimentară de 100-200 de lei in fiecare an.

Spala rufe la programul „rapid”

Cand folosesti masina de spalat, opteaza pentru programul de spalare economic si rapid (30 min) si pentru o temperatura scazuta de spalare (30- 40°C). Detergentii au putere de curatare foarte buna, chiar si la temperaturi scazute. Porneste masina de spalat cu incarcatura completa de haine. Foloseste uscstorul de rufe doar cand este necesar. Daca vremea este frumoasa, usuca rufele la aer curat.

Aer conditionat cu ferestrele inchise

Nu deschide fereastra cata vreme aerul conditionat este pornit, fiecare salt de temperatura duce la risipa de curent electric. Pastreaza temperatura interioara intre 20°C şi 22°C. Noaptea o poti reduce la 18°C (cu fiecare grad in minus economia este de aproximativ 7%). 

Opreste caldura (daca ai centrală proprie) cu o ora inainte de a pleca de acasa. Elimina pierderile de caldura ce pot aparea la ferestre, la usi, foloseste materiale izolante, garnituri, izolatii din spuma poliuretanica si monteaza geamuri termopan. Inchide caloriferele daca nu este frig si redu caldura in spatiile neutilizate. Urmand aceste sfaturi simple, poti reduce consumul cu pana la 40%.

Instaleaza panouri solare pe acoperisul casei

Daca ai aceasta posibilitate, inlocuieste (macar partial) energia electrica pe care o utilizezi in interiorul casei cu o sursa ecologica de energie, precum cea solara. Panourile de acest tip valorifica o resursa naturala gratuita si inepuizabila, fiind o investitie inteleapta atat pentru reducerea costurilor de consum, cat si pentru conservarea altor resurse limitate ale planetei. Din fericire, energia solara incepe sa fie utilizata si la noi in tara, iar aceasta tehnologie devine tot mai accesibila de la an la an.

Alegand fie si una dintre optiunile de mai sus, vei incepe sa reduci consumul de energie electrica. Apoi, pe masura ce vei parcurge tot mai multi dintre acesti pasi, locuinta ta va deveni mai prietenoasa cu mediul, iar facturile vor fi mai putin apasatoare.