Povestea cerceilor rotunzi – o istorie fascinantă din lumea bijuteriilor

Cerceii rotunzi numiți și creoli au o istorie foarte lungă în spatele lor. Cele mai vechi perechi de cercei rotunzi au fost găsite în morminte sumeriene provenind din anii 2600 înaintea erei noastre, pe teritoriul Irakului de astăzi. Acest tip de cercei rotunzi sub formă de inele de dimensiuni mai mult sau mai puțin impunătoare pot fi găsiți în toate colțurile lumii, fiind la modă în aproape orice epocă.  

Inițial, scopul cerceilor era, așa cum se întâmpla în cazul multor bijuterii, să-l protejeze pe purtător. În ceea ce privește cerceii rotunzi pe care îi știm, originile lor se regăsesc în Africa, mai exact în civilizația nubiană, care a trăit pe teritoriul actualului Sudan și în sudul Egiptului. În Egiptul antic, de altfel, atât femeile cât și bărbații purtau cercei rotunzi. Acest gen de bijuterie a fost găsit în mormintele faraonilor precum Tutankhamon, Cleopatra sau Hatshepsut. Dar se pare că acești cercei aveau un scop pur decorativ. Faraonii au fost, de asemenea, îngropați cu cercei, pentru a le complimenta frumusețea chiar și în viața de apoi.

De unde provine numele de cercei creoli?

În zilele sclaviei, cerceii creoli erau singurele bijuterii pe care sclavii aveau voie să poarte. Aceste mici podoabe au fost, într-un fel, singurul lucru pe care l-au adus din țara natală, după ce au fost răpiți în apropierea coastelor africane pentru a fi trimiși în Lumea Nouă a Americii, cu singura perspectivă a muncii forțate. Acesta este motivul pentru care cerceii creoli au devenit un puternic simbol de identitate și au preluat acest nume în franceză.

Cerceii rotunzi au fost adoptați rapid de către bărbații din marină, pentru a deveni un adevărat simbol al băieților răi, în special în rândul piraților și altor aventurieri. Această imagine a băiatului rău care este asociat cu purtătorii de cercei pentru bărbați va dura câteva secole.

Reinventarea cerceilor rotunzi în anii 60

Cerceii creoli au devenit deosebit de populari în anii 60 în rândul femeilor afro-americane. A fost perioada apariției mișcării de eliberare, când membrii acestei comunități au decis să-și îmbrățișeze trecutul și originile, arătând cu mândrie cultura și istoria lor. Moda a implicat purtarea de haine cu motive africane, părul creț și cercei creoli, în special. Acest trend a fost promovat de diferite personalități, precum Angela Davis sau celebra Tina Turner.

În anii 70, modă acestor cercei a continuat datorită unor dive că Diana Ross sau Donna Summer. În anii 80, cerceii au devenit mai masivi, cu modele diferite, însă păstrând forma rotundă consacrată.

Cerceii rotunzi – o tradiție a femeilor frumoase

În unele culturi, este o tradiție să găurești urechile fetițelor încă de mici, astfel încât nou-născuții pot purta o pereche de cercei de aur. Tradiția frumuseții micilor bijuterii rotunde este păstrată în special în cazul unor insule din Caraibe, India etc. În aceste regiuni, cerceii creoli sunt, așadar, un simbol cultural puternic, dincolo de rolul lor de accesoriu.

Astăzi, putem găsi modele de cercei rotunzi care reflectă întreaga lor istorie, de la modelul subțire și dimensiunile modeste până la inelele groase de mărimi. Purtarea frumoșilor cercei creoli este mai presus de toate o stare de spirit. Cerceii mici comunică un spirit motivat, mai conservator, în timp ce cerceii masivi XXL transmit un spirit mai boem sau un mesaj cu tentă politică.

Deși nu este neobișnuit să găsești modele cu pietre sau gravate, cerceii rotunzi sunt cel mai adesea simpli. Creatorii de bijuterii au lansat modele deosebite de cercei rotunzi placați cu aur, simpli sau împletiți. La SaraTremo veți găsi cercei de argint splendizi aduși din Thailanda și cercei creoli placați cu aur de proveniență braziliană.