Top 9 destinații calde pentru cei care vor să fugă de iarnă

Dacă ești genul de călător în sângele căruia colcăie în voie și nestingherit virusul călătoriei, atunci erai deja geană pe oferte și idei de vacanță, iar articolul de față ți-a intrat numai bine în raza vizuală și… iată-ne aici. Dacă, pe de altă parte, te numeri printre cei care ar pleca și-acum înspre aeroport, dar iluzia responsabilităților ce par a fi mai importante decât chemarea sufletului, îi înrobește și îngenunchează, sperăm ca până la final să te convingem de contrariu.

Oricât ai încerca să negi, ideea unei săptămâni (două) petrecute departe de contextul de zi cu zi, în temperaturi primăvăratice ispitește ca o frumoasă cadână, în cea mai bună zi a ei. Cine nu e de acord să glăsuiască acum sau să tacă pe vecie, parcurgând în liniște cele ce urmează.

1. Vacanță în Tenerife, Arhipelagul Canare

Temperatura medie în lunile de iarnă: 17°C

Am fi prea nedrepți să te-mboldim a nu posta măcar o poză din cele 20 de grade la care binevoiește să ajungă temperatura în miezul zilei, pe plajele din Tenerife. Bineînțeles că poți să o faci. Acasă e iarnă și tu ești în Tenerife, iar așa ceva trebuie consimțit pe un perete, undeva.

Totuși, nici n-am putea să te-mbiem să o dai din plajă în cârciumi și din cârciumi pe plajă. Nu și nu când sunt atâtea cele de văzut pe-această insulă. Natura de aici păstrează urmele trecute ale unor valuri nesfârșite de lavă, acoperindu-le în prezent cu frumoase păduri de lauri, iar Parcul Național Teide este locul unde să-ți clătești ochii cu toate-acestea în vreme ce-ți uzezi bocancii.

Ia la rând cât de multe dintre orașele și satele de munte de aici (Vilaflor, Teno Alto, Arico Nuevo ețetera), admiră-le așezămintele ce vin din secolul 18, gustă din toate preparatele și, de-i posibil, așază-te la vorbă cu oamenii de acolo.

2. Vacanță în Krabi, Thailanda

Temperatura medie în lunile de iarnă: 28°C

Ne permitem un sfat umil: dacă tot faci jumătate de zi numai în avion și dacă tot plătești nu tocmai un chilipir pe acesta, fă nebunia așa cum trebuie și barem bucură-te de Krabi un minim de 2 săptămâni. Că, vorba aia, Crăciunuri în familie ai tot făcut și o să mai tot facem, dar în Thailanda clar nu mergem în fiecare an.

Așadar, după ce ai ajuns pe aeroportul de la fața locului și ți-ai șters pantofii de ultimele urme de zăpadă de acasă, spune-ți în sinea ta „Măi să fie, de aici pot să o pornesc înspre exact 154 de insule dacă am chef”. Ei bine, da, atât de sublim este poziționat orașul, iar tu n-ai decât să te sui binișor într-o barcă cu coadă lungă și să reproduci în variantă locală un „Mână, birjar!” sau ceva de genu’ asta, urmând ca bunul om să-ți facă un tur marin al împrejurimilor.

Iar când o să te treacă fiori răcoroși pe spate, amintindu-ți din când în când de prețul biletului de avion, mai du-te și ia-ți ceva de mâncare și contracarează senzația cu plăcuta surprindere pentru cât de ieftine pot fi merindele aici. Și dacă nu-i destul, plimbă-te puțin de-a lungul plajei, acceptă un masaj de circa o oră la prețul de 5 euro și poate la finalul vacanței, când tragi linie, îți dai seama poate nu că ai ieșit pe plus, dar că sigur că nu stai așa de rău.

3. Vacanță în Creta, Grecia

Temperatura medie în lunile de iarnă: 13°C

Oricum, pe orice parte ai privi-o, prea multe reproșuri nu poți să-i aduci Greciei când vine discuția vacanțelor și a concediilor. Problema, atunci când te gândești la o asemenea răsfățată a turismului, care abundă oricum în insule, plaje, natură, cultură și tot tacâmul, este întotdeauna: „Și înspre ce colț de Grecie ar trebui să mă îndrept?”

Noi am înclinat balanța în favoarea celei mai mari insule – Creta. Spre deosebire de alte orașe grecești care obișnuiesc să intre în concediu pe perioada iernii, Heraklion (cel mai mare de pe insulă) n-are niciun gând de leneveală.

Odată îndepărtată tentația existatului cu orele la malul mării, îți rămâne timp berechet să tot cercetezi istoria locului, veche de Dumnezeu știe câte mii de ani, să iei la rând Muzeul de Arheologie, Palatul Knossos, Catedrala Sfânta Mina și zidurile venețiene și să mai faci o vizită orașului Rethimno, aflat la vreo 70 și-un pic de kilometri de Heraklion.

4. Vacanță în Dubai, Emiratele Arabe Unite

Temperatura medie în lunile de iarnă: 21°C (maxima 26!!)

Nu, nu sări la destinația următoare doar pentru că imaginea portofelului, a cărui grosime nu se apropie tocmai de cea a unei enciclopedii, ți-a apărut în minte și ai tras prea repede concluzia „Aaa, asta-i scump. N-am.” Chiar și în Dubai există opțiunea (de multe ori cea mai satisfăcătoare) de a explora orașul așa cum o face cineva născut și crescut la fața locului.

Înainte de a întreprinde orice activitate, înfățișează-te în pragul Centrului Sheikh Mohammed din Bur Dubai și află tot ce trebuie să știi despre cultura locală. De ce? Închipuie-ți numai cât e de diferită de cea din care provii tu și că, probabil până în prezent, cea mai mare cantitate de informații despre subiect o ai din filmul Clona. Ocolește apoi cu dibăcie copleșitoarele mall-uri și croiește-ți drum înspre una dintre piețele locale.

Când începe să te cuprindă foamea, spune-ți că ai doar două opțiuni: spargi un salariu la unul dintre restaurantele luxoase și faci autostopul de la aeroport până acasă (bănuim că nu-i tocmai opțiunea ideală) sau alegi brutăriile și cofetăriile de la colț de stradă, încărcate și ele oricum de mâncăruri pe care nu le ai acasă.

5. Vacanță în Ho Chi Minh, Vietnam

Temperatura medie în lunile de iarnă: 27°C

Cum ai putea să ajungi în cel mai mare oraș din Vietnam fără să vrei să afli totul despre istoria zbuciumată, când „războiul din Vietnam” pare o expresie pe care o auzim încă din leagăn. Iar când o să-i străbați străzile și, chiar și îndrăgostit până peste cap să fi de cel de mâna căruia ești agățat, tot n-o să poți să nu observi tonele de influențe europene, să nu te mire. Multe conflicte mondiale s-au petrecut pe-acest pământ de-a lungul anilor.

Dar să ne îndreptăm spre lucruri mai vesele. Ho Chi Minh este celebru pentru multe lucruri, iar piețele (încărcate cu circa 3000 de standuri, un număr cu care nici măcar cele mai mari piețe de Crăciun europene nu se pot lăuda), cultura negocierii și motocicletele o să-ți sară în ochi asemenea unui glob disco la o slujbă din biserică. Se estimează că în limitele orașului ar conviețui 8.4 milioane de suflete alături de cele 7.4 milioane de motociclete ce le aparțin.

Sfat de luat în seamă: Dacă biletul spre Ho Chi Minh în decembrie se întinde fără rușine peste limita de preț tolerabilă de un buget obișnuit, verifică-i prețul pentru începutul-jumătatea lui ianuarie. Nu e chiar la jumate, dar pe-aproape.

6. Vacanță în Algarve, Portugalia

Temperatura medie în lunile de iarnă: 13°C

Nu trebuie să fii un ciudat de soiul celor la care colegii de birou se uită câș de fiecare dată când intră pe ușă și lângă care nu se așază nimeni la masa de prânz, ca să visezi la soarele ce strălucește voios pe cerul iernatic, în vreme ce marea se întinde în fața ochilor.

Amestecă la senzația tocmai resimțită, niscaiva delicatese mediteraneene de pește și fructe de mare, cu bacalaul în frunte. Și nici nu poate să-i fie prea greu apetitului să se întețească de la sine în aerul sărat, îmbibat de miros de vietate de mare prăjită, dar când te mai și uiți la farfurie prin transluciditatea paharului de vin portughez, mai că îți vine a scoate un „Hopa!”

7. Vacanță în Marrakech, Maroc

Temperatura medie în lunile de iarnă: 15°C

Maroc este, indubitabil, un loc în care prețurile scad proporțional cu temperatura, iar în Marrakech, iarna-i cea mai bună prietenă a buzunarului. Ai să vezi! Oricum, când spunem că „scad temperaturile”, nu-ți închipui o scădere așa cum o cunoaștem noi, carpatinii, și nu te lăsa păcălit de djellabasurile în care sunt înfășurați localnicii.

Ei nu știu ce-i ală frig; pe timp de zi, temperatura ajunge nestingherită la 20 și o să-ți fie mai mare dragul să te plimbi pe străzile orașului. Înțelegem că, odată ajuns la fața locului, te vei vedea dator să-ți satisfaci anumite curiozități: piețele labirintice din Medina, unde tocmeala și mica înțelegere sunt la ele acasă, delicatesele marocane și poate centrul comercial în aer liber – Jemaa el-Fnaa (ce abundă în dansuri din buric, povestitori, spectacole cu maimuțe și îmblânzitori de șerpi).

Da, toate astea-s curiozități firești, dar, rogu-te-am, nu le lăsa să te împiedice a ajunge la Grădina Majorelle, o veritabilă oază de natură, cu vegetație adusă din toate cele 5 continente.

8. Vacanță în Gran Canaria, Arhipelagul Canare

Temperatura medie în lunile de iarnă: 18°C

Nici nu-i nevoie să ne mai povestești; numai gândul la această insulă plus citirea numărului de grade de mai sus, și deja sclipirea mării și atingerea fină a nisipului au devenit senzații aproape palpabile. Dar ai greși nefiresc de mult să nu acorzi, de fapt, întâietate altor comori ale insulei, mai puțin bătătoare la ochi.

Dacă picioarele sunt sănătoase și duc, n-ai nicio scuză cât de cât plauzibilă de a nu lua calea munților, cei despre care strămoșii canarieni băgau mâna în foc că sunt sacre, alături de satele presărate din vale-n vale și fermecătoare până la ceruri (Tenor, Artenara și Tejada sunt numai câteva dintre ele). Și nu zice nimeni că trebuie să stai departe de civilizație pentru că, în Las Palmas de Gran Canaria (mai exact, capitala) te vei simți cumva cu un picior în Europa și cu unul în America Latină, iar asta nu-i o experiență de refuzat.

9. Vacanță în Cipru

Temperatura medie în lunile de iarnă: 14°C

Dacă balanța preferințelor tale înclină mai puțin spre gălăgie, petreceri, cocktailuri și ieșit din club spre dimineață și mai degrabă spre viața bătută la un pas molcom, atunci nici măcar nu ai motiv să vizitezi Cipru altcândva decât iarna.

Nu spunem că vara n-ai putea să explorezi atât de bine conservatul mozaic din Paphos sau să încaleci într-un jeep safari și să o iei în sus pe Munții Troodos, oprindu-te la fiecare bisericuță intrată în Patrimoniul Unesco. Ai putea, cum să nu? Dar te asigurăm că temperatura iernii va face toată experiența infinit mai agreabilă.

Și deși în timpul zilei și în apropierea plajei temperaturile cochetează frumușel cu un 19 grade, în zonele muntoase înalte se poate schia, sorbi la ciocolată caldă și ronțăi castane prăjite. Asta în vreme ce la altitudini obișnuite peisajul este verde, fresh, iar flori colorate răsar de unde te aștepți mai puțin.