Un studiu recent realizat la Universitatea Oxford a arătat că mierea este un remediu mai eficient pentru infecțiile tractului respirator superior decât alte remedii des utilizate.
Mierea, eficientă în infecțiile tractului respirator superior [studiu]
Un studiu¹ recent realizat la Universitatea Oxford a arătat că mierea este un remediu mai eficient pentru infecțiile tractului respirator superior decât alte remedii des utilizate.
În ultimii ani, comunitatea medicală este din ce în ce mai alarmată, deoarece bacteriile au dezvoltat rezistență la agenții antibacterieni. Unele studii au descoperit că prescrierea excesivă a antibioticelor grăbește ritmul în care crește rezistența. Deosebit de îngrijorătoare sunt rețetele de antibiotice scrise pentru bolile pe care nu sunt de natură să le ajute, pur și simplu din cauza solicitărilor pacienților.
Astfel de cazuri au loc adesea în ceea ce privește infecțiile de tract respirator superior, dintre care marea majoritate sunt cauzate de virusuri, nu de bacterii. Din cauza acestor probleme, oamenii de știință au căutat alte terapii pentru aceste infecții și un remediu natural a început să iasă în evidență în mod deosebit: mierea.
S-a dovedit științific că mierea reduce episoadele de tuse și severitatea lor
Dovezi anecdotice au sugerat cu multe ocazii că mierea poate fi folosită pentru tratarea răcelilor în general și a tusei în special – oamenii o folosesc ca terapie de mii de ani. În acest nou efort, cercetătorii au analizat rezultatele mai multor studii clinice care testează eficacitatea terapiilor împotriva infecțiilor tractului respirator superior. În total, echipa a analizat datele din 14 studii clinice care au implicat 1.761 de pacienți.
Analizând datele din toate lucrările combinate, savanții au descoperit că studiile au inclus cercetări cu privire la practic toate tratamentele și remediile tradiționale pentru răceală și sinuzită, cum ar fi medicamentele care se pot lua de la farmacie fără prescripție medicală, precum și antibioticele și mierea.
În urma analizei, au constatat că mierea s-a dovedit a fi cea mai bună terapie dintre toate cele testate. Pe lângă faptul că s-a dovedit mai eficientă în tratarea tusei (cu 36% mai bună la reducerea episoadelor de tuse și cu 44% mai bună la reducerea severității tusei), mierea a dus, de asemenea, la o reducere a duratei medii a infecției cu două zile.
Cercetătorii observă că motivul pentru care mierea funcționează ca tratament pentru infecțiile de tract respirator superior este peroxidul de hidrogen din conținutul ei – un cunoscut inamic al bacteriilor – ceea ce o face utilă și ca tratament local pentru tăieturi și zgârieturi. Mierea are și o consistență potrivită – structura sa densă acționează pentru a acoperi bine mucoasa din cavitatea orală și din gât, calmând iritarea.
Mierea ar putea contribui la inversarea rezistenței la antibiotice
Cercetări mai vechi prezentate la o conferință a Societății pentru Microbiologie Generală din Harrogate, Marea Britanie au arătat că mierea de Manuka ar putea ajuta la inversarea rezistenței bacteriene la antibiotice și, în plus, ar putea fi o modalitate eficientă de a vindeca rănile infectate cronic.
O echipă de cercetare de la Universitatea din Țara Galilor, Institutul Cardiff, a analizat modul în care mierea de Manuka interacționează cu trei tipuri de bacterii care infestează în mod obișnuit rănile: Pseudomonas aeruginosa, Streptococul de grup A și Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA). Grupul a constatat că mierea poate interfera cu creșterea acestor bacterii într-o varietate de moduri și sugerează că acest remediu natural ar putea fi o opțiune atractivă pentru tratamentul infecțiilor rănilor rezistente la medicamente.
Mierea a fost recunoscută de mult timp pentru proprietățile sale antimicrobiene. Remediile tradiționale care conțin miere au fost utilizate în tratamentul local al rănilor de către diverse civilizații vechi. Mierea de Manuka este derivată din nectarul colectat de albinele care se hrănesc din arborele de manuka din Noua Zeelandă și este inclusă în produsele moderne de îngrijire a rănilor licențiate din întreaga lume. Cu toate acestea, proprietățile antimicrobiene ale mierii nu au fost pe deplin exploatate de medicina modernă, deoarece mecanismele sale de acțiune nu sunt încă prea bine cunoscute.
Prin acest studiu, oamenii de știință contribuie la rezolvarea acestei probleme, prin investigarea la nivel molecular a modurilor în care mierea de Manuka inhibă bacteriile care infectează rănile. Descoperirile legate de cele trei bacterii sugerează că mierea de Manuka poate împiedica atașarea bacteriilor la țesuturi, ceea ce reprezintă un pas esențial în ceea ce privește infecțiile acute.
Potrivit cercetătorilor, inhibarea atașării blochează și formarea de biofilme, care pot proteja bacteriile de antibiotice și le permit să provoace infecții persistente. Alte lucrări realizate de aceeași echipă au arătat că mierea poate face MRSA mai sensibil la antibiotice, cum ar fi oxacilina – inversând în mod eficient rezistența la antibiotice. Acest lucru indică faptul că antibioticele existente pot fi mai eficiente împotriva infecțiilor rezistente la medicamente dacă sunt utilizate în combinație cu miere de Manuka.
Această cercetare avea potențialul de a crește utilizarea clinică a mierii de Manuka, deoarece medicii se confruntă cu amenințarea diminuării opțiunilor în ceea ce privește tratamentele antimicrobiene eficiente. Este nevoie de modalități inovatoare și eficiente prin care să se controleze plăgile infectate, modalități mai puțin probabile să contribuie la creșterea rezistenței antimicrobiene.
În prezent, majoritatea intervențiilor antimicrobiene pentru pacienți sunt cele cu antibiotice sistemice. Utilizarea unui agent local pentru eradicarea bacteriilor din răni este potențial mai ieftină și poate îmbunătăți terapia cu antibiotice în viitor. Acest lucru va contribui la reducerea transmiterii bacteriilor rezistente la antibiotice de la răni colonizate la pacienți susceptibili la infectare.
Mierea, eficientă și în rinosinuzita cronică?
Un alt studiu mai vechi sugera că mierea este foarte eficientă în distrugerea bacteriilor în toate formele acestora, în special a biofilmelor rezistente la medicamente care îngreunează tratarea rinosinuzitei cronice.
Studiul, realizat de cercetătorii canadieni de la Universitatea din Ottawa, a constatat că în unsprezece izolate din trei biofilme separate (Pseudomonas aeruginosa și Staphylococcus aureus rezistente la meticicilină), mierea a fost semnificativ mai eficientă în neutralizarea atât a formei planctonice, cât și a biofilmului bacteriilor, comparativ cu rata bactericidului de către antibioticele utilizate în mod obișnuit împotriva bacteriilor.
Având în vedere utilizările istorice ale mierii în unele culturi ca tratament homeopat pentru infecții și răceli, autorii concluzionează că descoperirile lor pot avea implicații clinice importante în tratamentul rinosinuzitei cronice refractare, cu posibilitatea tratamentului topic.
Buna!! Numele meu este Tea
Imi place sa gatesc, sa calatoresc si sa fac cumparaturi! Sunt casatorita cu barbatul viselor mele si am o fetita frumoasa, ale carei zambete pot lumina ziua oricui!