10 sfaturi de protectie a muncii

Protectia muncii este adesea discutata intr-un mod care da impresia ca este un subiect de sine statator. Dar siguranta la locul de munca este un proces continuu, la care participa toti angajatii in fiecare zi. Doar prin faptul ca suntem constienti de principiile de securitate la locul de munca si le incorporam cu atentie in rutinele noastre zilnice, luam masuri concrete catre un loc de munca mai sigur pentru toti.

Iata 10 sfaturi cheie de siguranta la locul de munca:

  1. Cunoasteti-va riscurile de siguranta acolo unde lucrati. Care sunt principalele modalitati prin care alti angajati au suferit o boala sau un accident la locul de munca? Daca nu stiti la ce sa va uitati, nu veti sti cum sa reduceti riscul sau sa fiti pregatiti pentru situatii adverse.
  2. Aranjati-va spatiul de lucru astfel incat sa fie configurat ergonomic pentru a se potrivi cu miscari repetitive sau posturi de repaus, fara stres fizic excesiv. Cand stai la birou cateva ore, te doare gatul? Sau simtiti dureri la incheieturi sau la nivelul coatelor? Acesta ar putea fi un indiciu puternic ca inaltimea sau unghiul echipamentului pe care il utilizati nu este ajustat conform necesitatilor.
  3. Evitati distragerile. Acest lucru este deosebit de important atunci cand lucrati cu utilaje grele sau alte echipamente care ar putea provoca pagube grave sau daune fizice. Tuturor ne place sa credem ca suntem maestri la a face mai multe lucruri in acelasi timp, dar studiile au aratat ca ne descurcam cel mai bine atunci cand ne concentram pe un singur lucru la un moment dat, fie ca este vorba despre introducerea datelor sau conducerea unui stivuitor.
  4. Opriti-va, priviti si ascultati: aceasta este o modalitate buna de a examina imediat imprejurimile dvs. in mod regulat si de a observa orice conditii nesigure, mai ales in timp ce acestea ar putea fi considerate inca minore.
  5. Verificati utilajele inainte de a le folosi. Acest lucru este valabil pentru orice, de la masina de copiat pana la buldoexcavator la masini industriale de tot felul. Fiti constienti de orice parti care lipsesc, nu functioneaza, sunt desprinse sau altfel „oprite”, in special piese mobile. Asigurati-va ca spatiul de lucru este eliberat de obstacole sau lucruri care ar putea cadea in utilaje. Noteaza problemele si raporteaza-le prompt.
  6. Purtati echipament de protectie, de la ochelari de protectie la veste. Chiar si atunci cand nu exista norme de siguranta la locul de munca stabilite, folositi bunul simt. De exemplu, incaltamintea necorespunzatoare poate reprezenta un pericol sau va poate lasa vulnerabil la ranire in cazul in care ceva a cazut; daca lucrati cu utilaje de orice fel, aveti grija sa va asigurati accesoriile, parul sau cravata, dupa caz.
  7. Eliberati pasarelele sau caile de acces de cabluri. Este tentant sa credeti ca veti reveni sa reconfigurati lucrurile mai tarziu si veti scoate aceste cabluri din drum, dar este usor de uitat, deoarece sunteti ocupat.
  8. Fiti constient de iesirile de urgenta si impiedicati blocarea acestora. Deoarece situatiile de urgenta nu sunt obisnuite, este usor de uitat ca unele iesiri sunt desemnate ca atare.
  9. Curatati lichidele varsate. Evitati pericolele de alunecare si cadere, precum si pericolele electrice. In timp ce adunati materiale de curatare, restrangeti zona cu conuri sau banda pentru a avertiza pe altii despre pericol.
  10. Cunoasteti si urmati politicile si procedurile de siguranta ale companiei dvs. Participati la intalniri de siguranta, antrenamente si exercitii. A fi angajat in fiecare zi este cel mai bun mod de a ramane in obisnuinta bunelor practici de securitate la locul de munca si de a fi pregatit in caz de urgenta.

Siguranta la locul de munca nu este ceva la care angajatii trebuie sa se gandeasca doar la atelierele de instruire sau la exercitii. Avand un nivel ridicat de constientizare in materie de siguranta si practicand exercitiile de siguranta constant, toata lumea are un rol in mentinerea unui loc de munca sigur, in care numarul de accidente si raniti este redus la minimum.