Ce trebuie sa stii despre consultatiile cardiologice

Consultatia cardiologica constituie etapa initiala in evaluarea unui pacient care este suspectat de afectiuni cardiovasculare sau chiar prezinta deja o patologie cunoscuta in acest sens.

Consultatia cardiologica include o discutie cu medicul despre simptomele cele mai frecvente, factorii de risc cardiovascular, antecedentele patologice de aceasta natura (personale sau familiale), examinarea clinica, precum si efectuarea, plus interpretarea electrocardiogramei. Aceasta consultatie are un rol foarte important, neputand sa fie substituita de niciun alt test. Are menirea de a determina care anume sunt si investigatiile ulterioare ce urmeaza a se efectua fiecarui pacient in parte.

Consultatia cardiologica este indicata, in prima faza, atunci cand se resimt anumite simptome, precum:

 • Durere in piept la efort;
 • Sincope;
 • Lipsa de aer la efort;
 • Picioare umflate si dureri musculare;
 • Batai rapide ale inimii, regulate sau neregulate.

Factorii de risc cardiovascular sunt cei mai prezenti in cazul fumatorilor, persoanelor supraponderale, sedentare, celor care sufera de diabet zaharat, au un nivel crescut al colesterolului in sange sau celor care au rude cu boli de inima la varsta tanara (mai devreme de 55 ani). In toate aceste cazuri se recomanda efectuarea unei consultatii cardiologice. O descoperire precoce a semnelor de ateroscleroza si adoptarea cat mai rapida a masurilor de preventie cardiovasculara reduc semnificativ riscul instalarii unei boli severe cardiace sau cerebro-vasculare.

Cu toate ca hipertensiunea arteriala este, de regula, asimptomatica (nu prezinta niciuni simptom chiar daca valorile tensiunii sunt ridicate), netratata in mod corespunzator poate avea consecinte destul de grave, uneori cu caracter ireversibil. Un consult cardiologic este de asemenea recomandat.

In vederea cresterii acuratetii diagnosticului, cabinetul cardiologie Suceava din cadrul clinicii Alma Clinic este dotat cu aparatura tehnica de ultima generatie: ecocardiograf, sistemele Holter care permit monitorizarea activitatii electrice a inimii si a tensiunii arteriale pe o durata de 24 sau 72 de ore, ECG cu modul de test, ce dispune de un microprocesor cu tehnologie avansata pentru testari cardiace.

Ecocardiografia

Ecocardiografia este una dintre cele mai importante tehnici nonivazive de a diagnostica, manageria si a urmari bolile de inima. Reprezinta o investigatie cu acces facil, care poate fi realizata la patul pacientului, nedureroasa si ofera rezultate sporite in timp real. Acest tip de investigatie poate fi repetat ori de cate ori este necesar.

In urma ecocardiografiei se constata:

 • Dimensiunea cordului;
 • Afectiuni valvulare – defecte ale inchiderii sau deschiderii valvelor;
 • Afectiuni congenitale – defect septal atrial sau ventricular;
 • Afectarea miocardului tradusa prin scaderea fractiei de ejectie;
 • Prezenta unui cheag de sange;
 • Tromboze sau tumori de natura intracardiaca, care in urma unor fragmentari pot determina un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic.

Electrocardiograma (ECG)

Electrocardiograma de repaus reprezinta o investigatie neinvaziva folosita intocmai pentru a inregistra activitatea electrica a inimii fiind indispensabila unui consult cardiologic complet. Din cauza faptului ca aspectul electrocardiogramei poate prezenta variatii de la o zi la alta si la ore diferite in functie de simptomatologia pacientului si de starea sa, este util ca orice consult cardiologic sa fie insotit de o electrocardiograma.

Bataile cardiace reprezinta consecinta unor impulsuri electrice generate de anumite celule din inima. Aceste impulsuri electrice sunt inregistrate de electrocardiograf si transpuse ulterior pe un monitor si pe hartie.

 

Alma Clinic sta la dispozitia tuturor celor care isi doresc un consult de specialitate, realizat cu ajutorul unei tehnologii de inalta calitate. Raspunsurile sunt oferite cu maxima precizie, intrucat evaluarea se realizeaza de catre medici profesionisti, cu experienta, care au competenta de a descoperi din timp prezenta oricarei afectiuni cardiovasculare.

Lasă un răspuns